Forslag til Statsbudsjettet 2025

Av: Thea Bratlie, Mary Nevstad & Anne-Marie Erdal

I dag kom forslag til Statsbudsjett for 2025.
For våre kunder er det spesielt endringer knyttet til investerings-, oppstarts- og driftsselskaper som er interessant å merke seg.
Dagens forslag til statsbudsjett inneholdt få store nyheter, men det var allikevel noen interessante punkter: 

 

Arbeidsgiveravgift: 

Som lovet av regjeringen foreslås det at ordningen om den ekstra arbeidsgiveravgiften på lønn over kr 850 000 avvikles. Dette er gode nyheter for selskaper som har opplevd en uventet og ekstra høy likviditetsbelastning knyttet til dette. 

 

Formuesskatt: 

Det er ingen lettelser i satsene for formuesskatt. Det er en begrenset justering av bunnfradragene. Det vil bli sendt på høring et forslag om en utsettelsesordning på formuesskatt, der man kan flytte betalingen av skatten frem i tid.
Dersom dette besluttes, vil det gjelde tidligst fra inntektsåret 2026. Dette er naturligvis gode nyheter for de som har opplevd utfordringer med den likvide situasjonen for å betale formuesskatten.
 

 

Exitbeskatning: 

For å sikre at urealiserte gevinster opparbeidet i Norge frem til utflytningstidspunktet blir skattlagt her, foreslås det en skjerping av exit-skattereglene. Det foreslås at utflytningsskatten skal betales i løpet av 12 år etter utflytningstidspunktet. Dette kan enten betales med en gang utflytningen skjer, i rentefrie rater over 12 år, eller betaling først etter 12 år med tillegg av renter. En annen endring er økning i bunnfradraget til 3 millioner. 

Det er foreslått at disse reglene blir vedtatt med tilbakevirkende kraft fra 20. mars 2024. Skulle man velge å ta ut utbytte i nevnte 12 års- periode, vil en forholdsmessig del av exitskatten fremskyndes og komme til betaling i samme år som utbytteutdelingen. 

Det er mange usikre momenter rundt dette temaet, og det kan bli mange utfordrende problemstillinger i årene fremover, blant annet rundt skatteavtaler, kreditfradrag, lovendringer osv. 

  

“Monsterskatten”: 

Den mye omtalte “monsterskatten”, som gjelder skattlegging av privat bruk av selskapets eiendeler, er foreløpig lagt til side. Vi forventer at dette kan bli tatt opp igjen fra regjeringens side i ny drakt, på et senere tidspunkt.

 

Arveskatt: 

Det ble ingen endringer i arveskatt, og det kan derfor være fornuftig å ta hensyn til dette ved planlegging av et kommende generasjonsskifte.  

 

Opsjoner i oppstarts- og vekstselskaper: 

En god nyhet for oppstartsselskaper er endringen i særordning for opsjoner i oppstarts- og vekstselskaper. Her foreslår regjeringen å endre på vilkårene slik at flere selskaper omfattes av ordningen. Det er å håpe at dette vil gjøre det lettere å tiltrekke seg arbeidskraft og rett kompetanse til din oppstartsbedrift! 

 

Driftsselskaper: 

For selskaper med mange ansatte kan det være positivt med økt frikortgrense; dette vil kunne gjøre det lettere å finne arbeidskraft hos for eksempel studenter som ønsker deltidsjobb.  Det er også foreslått en økning i skattefrie personalrabatter. 

Som allerede nevnt, er avvikling av ordningen med forhøyet arbeidsgiveravgift positiv også for driftsselskaper.  

 

Oppsummering

Avslutningsvis merker vi oss at selskapsskatten på 22% blir uendret, og det er heller ingen varslede endringer i fritaksmetoden. Det er skuffende at den mye omtalte formuesskatten, som mange både håpet på og forventet en reduksjon av, stort sett ble uendret. Fortsatt inngår arbeidende kapital i grunnlaget for selskapets skattemessige formuesverdi. Dette er noe som har vært mye diskutert som en mulig lettelse rundt beregning av formuesskatten.  

De aller fleste av de nevnte endringene var varslet på forhånd og er blitt mye diskutert allerede. Dette tok nok vekk noe av spenningen ved dagens avsløringer og gjorde at man slapp å sette kaffen i halsen. 

 

Forslag til Statsbudsjett 2025 blir først vedtatt i Stortinget i desember 2024. 

 

Flere saker

Fra revisor til regnskapsfører

Valget i USA: hvordan påvirker det norsk næringsliv?

En arbeidsplass med utvikling og fleksibilitet i fokus

Oktober: Nasjonal sikkerhetsmåned

Lovpålagte kontrolloppgaver – hva og hvorfor?

Nytt samarbeid: Spenn