Feriepenger og ferietrekk – en sommersaga for arbeidsgivere og ansatte

Robin Bårdsen

For veldig mange betyr juni måned utbetaling av feriepenger, og det kan by på en del spørsmål fra både nyansatte og arbeidsgivere.

Har man 10,2% feriepengeopptjening skal man ha 21 dager ferie. De med 12% feriepengeopptjening har 25 dager ferie. De som er over 60 år skal ha 2,3% ekstra uansett hvilken ordning man har siden de har krav på en ekstra uke ferie.

I Norge er ferie ulønnet og derfor opptjener man feriepenger som skal dekke lønnsbortfallet når man tar ferie.

Av praktiske hensyn foretar mange bedrifter hele feriepengeoppgjøret i juni, fremfor å utbetale deler av feriepengene etter hvert som man tar ferie gjennom året. I juni vil derfor en typisk lønnsslipp se slik ut:

   Månedslønn
+ Feriepenger (opptjent i 2024)
– Trekk for ferie (21 eller 25 dager ferie i 2025)
= Brutto

Arbeidsgiver og arbeidstaker har begge ansvar for at ferien tas i løpet av året. Alle skal ha minimum 21 dager ferie.

Arbeidstakere som byttet arbeidsgiver i 2024 vil kanskje ikke ha opptjent nok feriepenger til at hele ferietrekket kan tas i juni. Her kan arbeidsgiver være fleksibel og tilby ansatte å splitte ferietrekket over f.eks. 2-3 måneder eller foreta ferietrekket den måneden ferien faktisk tas.

Men det finnes unntak for dem som ikke har opptjent (nok) feriepenger i 2024 til å ta full ferie i år. Har de opptjent noe feriepenger i fjor, beregner vi hvor mange dager dette tilsvarer. Ferietrekket reduseres ned til det antall feriedager de har feriepenger til å dekke hvis de ikke ønsker å ta full ferie (de har fortsatt krav på full ferie om de ønsker det). Her vil vi oppfordre til å ta en prat med de det gjelder i god tid før lønnskjøringen.

Unntak fra unntaket: hvis bedriften innstiller driften helt eller delvis om sommeren må alle ta ferie da.

HR Business Partner Robin Bårdsen i Statement

Mitt råd er tidlig dialog med ansatte om feriepenge og ferietrekk. Det bidrar både til gode løsninger og tilfredse ansatte.

Feriepenger og skatt
Feriepenger er skattepliktig inntekt, men trekkfri når de utbetales året etter at de er opptjent. Vi betaler litt ekstra skatt i 10,5 måneder for å få en trekkfri måned om sommeren og en halv måned trekkfri før jul.

Når vi får skattemeldingen skal feriepengene altså inngå i sum skattepliktig inntekt.

 
Syk i ferien

Hvis man blir syk i ferien kan man ha rett til å få ferien utsatt. Men da er det viktig at det dokumenteres med sykemelding og man må selv fremsette krav om utsettelse av ferien. Ferien kan kun utsettes om man er 100% sykemeldt, og gjelder kun ved egen sykdom.

Snakk feriepenger og lønnsadministrasjon med oss

Vi har et team med spesialisering innen HR og lønnadministrasjon. Vi hjelper både med HR-rådgivning, personalhåndtering og effektiv administrasjon av lønn og ytelser. Dette inkluderer feriepenger, lønnsutbetalinger, skatteberegninger, pensjonsordninger og rapportering.

Flere saker

Blurred shot of two businessmen shaking hands in an office

Få aksjonæravtalen på plass mens alt er rosenrødt

Statement_feriepenger

Feriepenger og ferietrekk – en sommersaga for arbeidsgivere og ansatte

Statement_AIF etablering

Skal du etablere ditt første fond? Glem ikke grunnarbeidet

Karrierevei_Statement

En mer fleksibel karrierevei. Fokuser på rolle, ikke stillingstittel.

Fondsdagen 2025

Bedre rammevilkår for UCITS er på vei – men hva med AIF?

sfa2

Statement Fondsadministrasjon